Veganské recepty

Je hořčice veganská? Odpovídáme na otázku a dáváme další tipy

Hořčice veganská hnědobílá-hořčično-zrnitá

Ti, kteří dodržují veganskou dietu, se vyhýbají všem potravinám živočišného původu. A nejen maso a ryby, ale také živočišné produkty, jako je mléko, vejce a med. Pro každodenní stravu veganů však zůstává široká škála rostlinných potravin, jako je zelenina, ovoce, obiloviny, oleje, ořechy a semena. Zda je produkt v konvenčních obchodech veganský, není ve všech případech snadné zodpovědět. Protože mnoho zpracovaných potravin obsahuje skryté živočišné produkty nebo výrobní pomůcky, které pocházejí ze zvířat. Proto často vyvstává otázka, například: je hořčice veganská?

Je hořčičná veganská?

Hořčičná veganská-přísady-koření-ocet-javorový sirup-voda

Odpověď: V zásadě ano, ale musíte si dát pozor na pár věcí! Existují určité druhy hořčice, které obsahují složky živočišného původu nebo které mohou během výrobního procesu přijít do styku se živočišnými látkami. Jakákoli běžná hnědá nebo žlutá hořčice by však normálně měla být vyrobena pouze z hořčičných semínek, octa, vody, soli a koření. I když jako zahušťovadlo obsahuje xanthanovou gumu, hořčice je stále veganská!

Co přesně je hořčice?

hořčice-vegan-hnědá-žlutá-hořčičná semínka

V době bronzové (kolem roku 1800 př. N. L.) Byla hořčice stále používána jako koření. Dnes patří téměř do každé kuchyně. Existuje také mnoho druhů hořčice, které se liší vzhledem a chutí. V této zemi známe hlavně hnědá a bílá (nebo žlutá) hořčičná semínka. Hnědá hořčice je pálivější a používá se hlavně k výrobě dijonské hořčice. Obě hořčičná semínka se však používají pro mnoho druhů stolní hořčice. Hořčičná semena rozvíjejí svou pikantnost pouze při kontaktu s tekutinou (vodou a octem). Dalšími přísadami jsou sůl a koření jako kurkuma, křen, kopr nebo estragon.

Které druhy hořčic by nemohly být veganské??

hořčice-vegan-různé-druhy-zrna

Sladká hořčice nebo medové hořčičné dresinky obvykle obsahují med od včel, což mnoho veganů odmítá. Toto je však velmi diskutované téma.

Jak již bylo zmíněno dříve, i když v konečném produktu nejsou žádné zjevné živočišné složky, mohou být ve výrobním procesu použity složky živočišného původu. Například některé druhy hořčice obsahují také krystalový cukr. Existuje však šance, že tento cukr byl filtrován živočišným uhlím. Jedním z velmi diskutovaných témat je čiření octa a vína želatinou, která se v zásadě získává ze zvířecí pojivové tkáně.

Pokud je na seznamu přísad výraz „přírodní aromata“, nelze určit, zda jsou veganské nebo ne. Pokud si však chcete být stoprocentně jistí, můžete kontaktovat přímo výrobce.

Které značky hořčice jsou vhodné pro vegany?

hořčice-vegan-supermarket-seznam-přísad

Na trhu je mnoho druhů hořčičných a hořčičných specialit. Ale ne všechny lze označit za veganské. Mnoho veganů však přísahá, že hořčice Bautzner, hořčice Kühne, hořčice Maille Dijon a každá hořčice Thomy (kromě hořčice Thomy Dijon) jsou veganské.

Vyrobte si veganskou hořčici sami

hořčice-vegan-udělejte si hladký

Pokud nechcete kupovat hořčici s přísadami ze supermarketu, můžete si lahodné koření připravit sami.

Ingredience na sklenici:

1/2 hrnku hořčičných semínek (bílá hořčice je mírnější, hnědá hořčí je pálivější)

1 šálek jablečného octa

3/4 lžičky kurkumy

1 1/2 čajové lžičky javorového sirupu

1/4 čajové lžičky soli

hořčice-vegan-udělej si to sám-namáčení-hořčičná semínka

Příprava:

1. Hořčičná semínka namočte na 6 hodin do vody. Poté slijte, opláchněte vodou a sceďte.

2. Omytá hořčičná semínka namočte na dva dny do jablečného octa.

3. Poté vložte hořčičná semínka s jablečným octem do vysokorychlostního mixéru. Přidejte kurkumu, javorový sirup a sůl a zpracujte na hořčici.

4. Hořčici dejte do vzduchotěsné nádoby a nechte týden stát v chladničce. Poté je připraven ke konzumaci.

Domácí hořčici lze skladovat v chladničce až měsíc.