architektura

Unikátní fasáda z vlnitého plechu historického domu v Melbourne

vlnitý plech fasáda king bill dům zahrada cihly dřevo

Rodinný dům „King Bill“ s působivou fasádou z vlnitého plechu v melbournské čtvrti Fitzroy je jasným důkazem toho, že architektura této městské oblasti prošla grandiózním vývojem od maloburžoazní čtvrti až po kulturní centrum. Městská rozmanitost, která byla získána po celá desetiletí, je pečlivě kultivována a chráněna obyvateli.

fasáda z vlnitého plechu king bill house melbourne austin maynard architekti vstupní cihly

„King Bill House“ je projekt renovace a přístavby historického městského domu, který byl navržen a realizován australskými architekty Austinem Maynardem v roce 2018. Z pohledu klienta by renovace a rozšíření jejich dvoupatrového domu mělo být milostným dopisem do rezidenční čtvrti. Čtyřčlenná rodina také chtěla více životního prostoru pro své děti. Nicméně stavitelé chtěli dát sousedství malou zahradu, místo aby získali co nejvíce dalších metrů čtverečních.

ocelové dřevo vlnitý plech fasádní cihly zahradní ozelenění

V rámci rekonstrukce nebyla fasáda domu na ulici změněna jako uznání kulturního dědictví. Jednopodlažní přístavba je fascinující skleněný pavilon s fasádou z vlnitého plechu a zaoblenými rohy. Jeho jedinečný vzhled vytváří kontrast k nepřehlédnutelným zdím z červených cihel okolních budov. Světle zalitá chodba ze skla odděluje atraktivní přístavbu od bývalé budovy stáje a obytné budovy, která byla postavena v roce 1850. Nově postavená jednopodlažní část rodinného domu představuje interiér domu klenutou skleněnou skořepinou. Majitelé domů využívají tento prostor jako obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

vlnitý plech fasáda parkety podlaha rybí kost vzor točité schodiště síť zahrada

Ke dvěma starým budovám, které architekti kompletně přestavěli, se dostanete světlou chodbou. Bývalý vstupní prostor přeměnili na koupelnu, zatímco ve stáji jsou ložnice rodičů a automobilový výtah. Vchod do domu byl přemístěn. Na místě původní verandy je nyní zahrada. Stejně jako ve většině projektů Austin Maynard Architects byly jednotlivé místnosti navrženy tak mnohostranně, jak to jen bylo možné, aby obyvatelé měli možnost stáhnout se do správné místnosti v závislosti na aktuální náladě. Bez ohledu na to, zda si chcete nerušeně přečíst knihu nebo chcete otevřít skleněné fronty, „King Bill House“ má pro každého něco.

stěna výklenek schody design dřevo ocel bílá křeslo běžec na černý koberec barevné

Zachování stávajících stromů bylo zásadní pro vytvoření velkého množství prostor. Rozdělení proběhlo přesně tak, aby všechny stromy zůstaly nedotčené. Dokonce i betonová deska přístavby vyčnívá nad základovou zeď, aby nedošlo k zasahování do kořenových zón stromů. Ocelové rámy ve tvaru Y jsou tenké pilíře, které jen minimálně pronikají do země a nepoškozují kořeny. Staré cihlové zdi, dřevěné trámy a komíny zůstaly zachovány.

schodiště dřevo ocel zelený koberec bílé stěny king bill house

Projekty architektonické firmy Austin Maynard jsou známé tím, že dovedně dokážou vytvořit místnosti s různou atmosférou. „King Bill“ není v tomto ohledu výjimkou. Koupelna je oddělena zakřivenou posuvnou stěnou od otevřené sítě, která byla natažena přes pracovnu. Můžete se tak po sprchování odtlačit od zdi a nechat se uschnout na čerstvém vzduchu na síti před slunným severním oknem.

obývací prostor parketová podlaha točité schodiště ze síťoviny

Zvláštnost tohoto rodinného domu, konkrétně jedinečná fasáda z vlnitého plechu, jedinečným způsobem odlišuje nové oblasti. Použitý materiál lze ohýbat, aby se dosáhlo požadovaných křivek. Na přání zákazníka integrovat do budovy více křivek se architekti rozhodli kromě zakřivené fasády z vlnitého plechu také zakřivené vnitřní stěny. Vodorovná žebra fasády mají tu výhodu, že mohou odvádět dešťovou vodu.

krb točité schodiště parketová podlaha fasáda z vlnitého plechu rodinný dům rodinný dům v melbourn

U King Bill Projekt je udržitelnost velmi důležitá. Skleněný pavilon je záměrně postaven nízko, aby nebránil slunečnímu záření v zahradě. Cílem všech stavebních prací bylo mít možnost těžit z maximálního množství denního světla a optimalizovat solární zisk v chladných měsících. Všechna okna budovy jsou dvojskla a bylo zajištěno, že prudké letní slunce nedopadá přímo na sklo. Díky promyšlené koncepci pasivního větrání a regulace stínění je použití mechanického chlazení a vytápění drasticky minimalizováno. Na dvorku byla zakopána velká nádrž na vodu, aby zachytila ​​dešťovou vodu a znovu ji použila na zalévání zahrady. Na starou střechu byly instalovány solární panely. Austin Maynard Architects při rekonstrukci a stavebních pracích co nejvíce využívali místní materiály.

king bill house melbourne volně stojící vana klenuté stěny pletivo

Pokud jde o interiér domu, vyznačuje se mnoha dovedně nastavenými kontrasty a elegantním a současným stylem zařizování. Různé materiály, jako je dřevo, ocel a moderní vysoce lesklé povrchy, mají za následek vzrušující kombinace, které dodávají interiéru osobní nádech. Nelze přehlédnout ani odvážné kombinace barev a vzorů. Moderní design židle a pastelové barvy v kombinaci se zemitými tóny koberce vedou zajímavou souhru. Moderní koupelnový nábytek, stejně jako fasáda z vlnitého plechu, se vyznačuje křivými tvary.

ložnice postel podstavec červený koberec tvar okna vlnitý plech fasáda

king bill house melbourne klenuté stěny koupelna síť

koupelna bílá šedá skříň zrcadlo zaoblené tvary fasáda z vlnitého plechu

vlnitý plech fasáda zakřivené zaoblené hrany červené cihly

fasáda z vlnitého plechu zaoblené rohy zahradní výsadba otevřený obývací prostor

půdorys vlnitý plech fasáda renovace konverze král bill dům stará budova renovace rozšíření

king bill house melbourne půdorys fasáda z vlnitého plechu austin maynard architects

fasáda z vlnitého plechu Austin Maynard Architects King Bill House půdorys

king bill house melbourne austin maynard architects fasáda z vlnitého plechu fasáda

king bill house melbourne austin maynard architects dvoupatrový půdorys

půdorysný dům king bill austin maynard architects melbourne fasáda z vlnitého plechu

king bill house vlnitý plech fasáda půdorys dvoupatrová stará budova

* Můžete najít další projekty od Austin Maynard Architects tady

architektura

Unikátní fasáda z vlnitého plechu historického domu v Melbourne

vlnitý plech fasáda king bill dům zahrada cihly dřevo

Rodinný dům „King Bill“ s působivou fasádou z vlnitého plechu v melbournské čtvrti Fitzroy je jasným důkazem toho, že architektura této městské oblasti prošla grandiózním vývojem od maloburžoazní čtvrti až po kulturní centrum. Městská rozmanitost, která byla získána po celá desetiletí, je pečlivě kultivována a chráněna obyvateli.

fasáda z vlnitého plechu king bill house melbourne austin maynard architekti vstupní cihly

„King Bill House“ je projekt renovace a přístavby historického městského domu, který byl navržen a realizován australskými architekty Austinem Maynardem v roce 2018. Z pohledu klienta by renovace a rozšíření jejich dvoupatrového domu mělo být milostným dopisem do rezidenční čtvrti. Čtyřčlenná rodina také chtěla více životního prostoru pro své děti. Nicméně stavitelé chtěli dát sousedství malou zahradu, místo aby získali co nejvíce dalších metrů čtverečních.

ocelové dřevo vlnitý plech fasádní cihly zahradní ozelenění

V rámci rekonstrukce nebyla fasáda domu na ulici změněna jako uznání kulturního dědictví. Jednopodlažní přístavba je fascinující skleněný pavilon s fasádou z vlnitého plechu a zaoblenými rohy. Jeho jedinečný vzhled vytváří kontrast k nepřehlédnutelným zdím z červených cihel okolních budov. Světle zalitá chodba ze skla odděluje atraktivní přístavbu od bývalé budovy stáje a obytné budovy, která byla postavena v roce 1850. Nově postavená jednopodlažní část rodinného domu představuje interiér domu klenutou skleněnou skořepinou. Majitelé domů využívají tento prostor jako obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

vlnitý plech fasáda parkety podlaha rybí kost vzor točité schodiště síť zahrada

Ke dvěma starým budovám, které architekti kompletně přestavěli, se dostanete světlou chodbou. Bývalý vstupní prostor přeměnili na koupelnu, zatímco ve stáji jsou ložnice rodičů a automobilový výtah. Vchod do domu byl přemístěn. Na místě původní verandy je nyní zahrada. Stejně jako ve většině projektů Austin Maynard Architects byly jednotlivé místnosti navrženy tak mnohostranně, jak to jen bylo možné, aby obyvatelé měli možnost stáhnout se do správné místnosti v závislosti na aktuální náladě. Bez ohledu na to, zda si chcete nerušeně přečíst knihu nebo chcete otevřít skleněné fronty, „King Bill House“ má pro každého něco.

stěna výklenek schody design dřevo ocel bílá křeslo běžec na černý koberec barevné

Zachování stávajících stromů bylo zásadní pro vytvoření velkého množství prostor. Rozdělení proběhlo přesně tak, aby všechny stromy zůstaly nedotčené. Dokonce i betonová deska přístavby vyčnívá nad základovou zeď, aby nedošlo k zasahování do kořenových zón stromů. Ocelové rámy ve tvaru Y jsou tenké pilíře, které jen minimálně pronikají do země a nepoškozují kořeny. Staré cihlové zdi, dřevěné trámy a komíny zůstaly zachovány.

schodiště dřevo ocel zelený koberec bílé stěny king bill house

Projekty architektonické firmy Austin Maynard jsou známé tím, že dovedně dokážou vytvořit místnosti s různou atmosférou. „King Bill“ není v tomto ohledu výjimkou. Koupelna je oddělena zakřivenou posuvnou stěnou od otevřené sítě, která byla natažena přes pracovnu. Můžete se tak po sprchování odtlačit od zdi a nechat se uschnout na čerstvém vzduchu na síti před slunným severním oknem.

obývací prostor parketová podlaha točité schodiště ze síťoviny

Zvláštnost tohoto rodinného domu, konkrétně jedinečná fasáda z vlnitého plechu, jedinečným způsobem odlišuje nové oblasti. Použitý materiál lze ohýbat, aby se dosáhlo požadovaných křivek. Na přání zákazníka integrovat do budovy více křivek se architekti rozhodli kromě zakřivené fasády z vlnitého plechu také zakřivené vnitřní stěny. Vodorovná žebra fasády mají tu výhodu, že mohou odvádět dešťovou vodu.

krb točité schodiště parketová podlaha fasáda z vlnitého plechu rodinný dům rodinný dům v melbourn

U King Bill Projekt je udržitelnost velmi důležitá. Skleněný pavilon je záměrně postaven nízko, aby nebránil slunečnímu záření v zahradě. Cílem všech stavebních prací bylo mít možnost těžit z maximálního množství denního světla a optimalizovat solární zisk v chladných měsících. Všechna okna budovy jsou dvojskla a bylo zajištěno, že prudké letní slunce nedopadá přímo na sklo. Díky promyšlené koncepci pasivního větrání a regulace stínění je použití mechanického chlazení a vytápění drasticky minimalizováno. Na dvorku byla zakopána velká nádrž na vodu, aby zachytila ​​dešťovou vodu a znovu ji použila na zalévání zahrady. Na starou střechu byly instalovány solární panely. Austin Maynard Architects při rekonstrukci a stavebních pracích co nejvíce využívali místní materiály.

king bill house melbourne volně stojící vana klenuté stěny pletivo

Pokud jde o interiér domu, vyznačuje se mnoha dovedně nastavenými kontrasty a elegantním a současným stylem zařizování. Různé materiály, jako je dřevo, ocel a moderní vysoce lesklé povrchy, mají za následek vzrušující kombinace, které dodávají interiéru osobní nádech. Nelze přehlédnout ani odvážné kombinace barev a vzorů. Moderní design židle a pastelové barvy v kombinaci se zemitými tóny koberce vedou zajímavou souhru. Moderní koupelnový nábytek, stejně jako fasáda z vlnitého plechu, se vyznačuje křivými tvary.

ložnice postel podstavec červený koberec tvar okna vlnitý plech fasáda

king bill house melbourne klenuté stěny koupelna síť

koupelna bílá šedá skříň zrcadlo zaoblené tvary fasáda z vlnitého plechu

vlnitý plech fasáda zakřivené zaoblené hrany červené cihly

fasáda z vlnitého plechu zaoblené rohy zahradní výsadba otevřený obývací prostor

půdorys vlnitý plech fasáda renovace konverze král bill dům stará budova renovace rozšíření

king bill house melbourne půdorys fasáda z vlnitého plechu austin maynard architects

fasáda z vlnitého plechu Austin Maynard Architects King Bill House půdorys

king bill house melbourne austin maynard architects fasáda z vlnitého plechu fasáda

king bill house melbourne austin maynard architects dvoupatrový půdorys

půdorysný dům king bill austin maynard architects melbourne fasáda z vlnitého plechu

king bill house vlnitý plech fasáda půdorys dvoupatrová stará budova

* Můžete najít další projekty od Austin Maynard Architects tady