architektura

Moderní muzeum pro výstavy umění jako říční most v Norsku

Moderní muzeum v Norsku navržené společností Bjarke Ingels Group otevřelo své brány veřejnosti 18. září. Projekt je součástí „Kistefos“, průmyslového muzea a sochařského parku v Jevnakeru. Patří tedy do obce, která je 80 kilometrů severně od Osla. Je vhodné, že architekt Bjarke Ingels a jeho tým navrhli sochařskou intervenci, která bude hostit mezinárodní program výstav současného umění s názvem „Hodgkin a Creed – Inside Out“ do 17. listopadu 2019.

Koncept pro takové moderní muzeum

minimalistické tvary a designové budovy v mlze nad řekou

Nová budova, vybraná po mezinárodní soutěži a původně odhalená v roce 2015, reaguje na přirozené prostředí muzea. Kromě sochařského parku vytvořil architekt moderní muzeum, které má zlepšit celkový zážitek návštěvníků „Kistefos“. Budova o rozloze 1 000 metrů čtverečních, kterou Bjarke Ingels popsal jako „obyvatelný most“, se otáčí v polovině cesty. Tímto způsobem překračuje řeku Randselva a spojuje severní a jižní stranu.

otočené pohledové linie v bílém interiéru ke vchodu

Přístup je z obou konců říčního mostu. Z jihu návštěvníci vstupují do mimořádné místnosti, která je dvojnásobná. Především má jasné zorné pole, které prochází celou budovou k severnímu vchodu. Naopak hosté přicházející ze severu vstupují do panoramatické oblasti s výhledem na celulózku a okolní krajinu. S projektem obydleného mostu architektonická kancelář narazila na svůj první experiment se sociální infrastrukturou. Je to tedy budova, která slouží zároveň jako most. Z tohoto důvodu může takové moderní muzeum kombinovat také kulturní instituci a praktickou infrastrukturu v jednom.

ptačí pohled na nové muzeum umění v zalesněné oblasti jako obyvatelný most

Společnost Kistefos byla založena v roce 1996 norským obchodníkem a sběratelem umění Christenem Sveaasem na bývalém místě jeho rodinné firmy na výrobu buničiny. Má také za cíl zachovat budovy a průmyslové dědictví regionu. Projekt zároveň oslavuje to nejlepší z norského a mezinárodního současného umění. Sochařský park také již obsahuje díla předních mezinárodních umělců, jako jsou Anish Kapoor a Marc Quinn. V květnu 2019 byla také odhalena nejnovější umělecká díla Yayoi Kusama pro dané místo, Shine of Life. Proto je na Kistefosu inspirována přírodou, vodou a průmyslem.

Působivá struktura a tvary

bjarke ingels architekt most zkrouceného muzea z ptačí perspektivy

The Twist byl postaven kolem historické celulózky a je navržen jako paprsek zvlněný o 90 stupňů uprostřed, aby vytvořil sochařský tvar, který překlenuje řeku Randselva. Návštěvníci putující místně specifickými díly parku navštěvují mezinárodní umělce, jako jsou Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Lynda Benglis Yayoi Kusama, Jeppe Hein a Fernando Botero, aby dokončili prohlídku umění. Jako druhý most a přirozené rozšíření parku transformuje takové moderní muzeum především návštěvnický zážitek a zdvojnásobuje výstavní plochu Kistefosu.

řeka randselva teče pod moderním muzeem se zkroucenou strukturou

Jednoduchou změnou objemu budovy lze most zvednout ze spodního zalesněného břehu řeky na jihu do svahu na severu. Jako souvislá cesta v krajině slouží obě strany budovy jako hlavní vchod. Od jižního vstupu přecházejí návštěvníci 16 m dlouhý ocelový most potažený hliníkem, aby se dostali do místnosti s dvojitou výškou s nerušeným výhledem na severní konec, který je také spojen s 9 m dlouhým mostem pro pěší.

nahoru stočená hliníková konstrukce z budovy na výstavu se skleněnými okny

Dvojitě zakřivená geometrie muzea se skládá z rovných, 40 cm širokých hliníkových panelů, které jsou uspořádány jako stoh knih a mírně se posouvají v pohybu ventilátoru. Architekti také používají stejný princip uvnitř místnosti. Bíle natřené, 8 cm široké dřevěné lamely pokrývají podlahu, zeď a strop jako jednotné pozadí pro krátkodobé norské a mezinárodní výstavy Kistefos z obou směrů.

Futuristický design pro moderní muzeum

žena se dívá z okna v interiéru muzea

Na severním konci je skleněná stěna od podlahy ke stropu s panoramatickým výhledem na celulózku a řeku na vrchol. To také tvoří pás střešních oken o šířce 25 cm. Zakřivený tvar skleněných oken vytváří tři nezaměnitelné galerie z rozmanitosti denního světla. První je široká, přirozeně osvětlená galerie s panoramatickým výhledem na severní stranu. Druhá je vysoká, temná galerie s umělým světlem na jižní straně, zatímco mezi nimi je sochařský prostor se zkrouceným kusem střešního světla.

zkroucený interiér v bílé barvě navržený pro moderní muzejní zvrat v Norsku

Možnost rozdělit, rozdělit nebo sloučit prostor galerie také z tohoto důvodu vytváří flexibilitu pro umělecký program Kistefo. Skleněné schodiště také vede do spodní úrovně muzea na severním břehu, kde se hliníková spodní část budovy stává stropem sklepa a toalety.

zkroucené moderní muzeum pro výstavu umění v norském Waltu jako říční most

Po mnoha letech plánování a vývoje je Christen Sveaas nadšený z otevření tohoto krásného nového prostoru. To umožnilo komunitě rozšířit svou práci o přední současné umělce. To umožnilo hostitelům přivítat více návštěvníků než kdy dříve. Cílem je tedy učinit z Kistefosu nepostradatelnou kulturní destinaci s prvotřídním programem pro dočasné výstavy v sochařském parku. Především to bude moci doplnit bohaté průmyslové dědictví místa.

*Web architektů

futuristický design uprostřed lesa mezi dvěma břehy řeky

zkroucený půdorys moderního muzea poblíž Osla3D plán a půdorys moderního muzea poblíž Osla

architektura

Moderní muzeum pro výstavy umění jako říční most v Norsku

Moderní muzeum v Norsku navržené společností Bjarke Ingels Group otevřelo své brány veřejnosti 18. září. Projekt je součástí „Kistefos“, průmyslového muzea a sochařského parku v Jevnakeru. Patří tedy do obce, která je 80 kilometrů severně od Osla. Je vhodné, že architekt Bjarke Ingels a jeho tým navrhli sochařskou intervenci, která bude hostit mezinárodní program výstav současného umění s názvem „Hodgkin a Creed – Inside Out“ do 17. listopadu 2019.

Koncept pro takové moderní muzeum

minimalistické tvary a designové budovy v mlze nad řekou

Nová budova, vybraná po mezinárodní soutěži a původně odhalená v roce 2015, reaguje na přirozené prostředí muzea. Kromě sochařského parku vytvořil architekt moderní muzeum, které má zlepšit celkový zážitek návštěvníků „Kistefos“. Budova o rozloze 1 000 metrů čtverečních, kterou Bjarke Ingels popsal jako „obyvatelný most“, se otáčí v polovině cesty. Tímto způsobem překračuje řeku Randselva a spojuje severní a jižní stranu.

otočené pohledové linie v bílém interiéru ke vchodu

Přístup je z obou konců říčního mostu. Z jihu návštěvníci vstupují do mimořádné místnosti, která je dvojnásobná. Především má jasné zorné pole, které prochází celou budovou k severnímu vchodu. Naopak hosté přicházející ze severu vstupují do panoramatické oblasti s výhledem na celulózku a okolní krajinu. S projektem obydleného mostu architektonická kancelář narazila na svůj první experiment se sociální infrastrukturou. Je to tedy budova, která slouží zároveň jako most. Z tohoto důvodu může takové moderní muzeum kombinovat také kulturní instituci a praktickou infrastrukturu v jednom.

ptačí pohled na nové muzeum umění v zalesněné oblasti jako obyvatelný most

Společnost Kistefos byla založena v roce 1996 norským obchodníkem a sběratelem umění Christenem Sveaasem na bývalém místě jeho rodinné firmy na výrobu buničiny. Má také za cíl zachovat budovy a průmyslové dědictví regionu. Projekt zároveň oslavuje to nejlepší z norského a mezinárodního současného umění. Sochařský park také již obsahuje díla předních mezinárodních umělců, jako jsou Anish Kapoor a Marc Quinn. V květnu 2019 byla také odhalena nejnovější umělecká díla Yayoi Kusama pro dané místo, Shine of Life. Proto je na Kistefosu inspirována přírodou, vodou a průmyslem.

Působivá struktura a tvary

bjarke ingels architekt most zkrouceného muzea z ptačí perspektivy

The Twist byl postaven kolem historické celulózky a je navržen jako paprsek zvlněný o 90 stupňů uprostřed, aby vytvořil sochařský tvar, který překlenuje řeku Randselva. Návštěvníci putující místně specifickými díly parku navštěvují mezinárodní umělce, jako jsou Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Lynda Benglis Yayoi Kusama, Jeppe Hein a Fernando Botero, aby dokončili prohlídku umění. Jako druhý most a přirozené rozšíření parku transformuje takové moderní muzeum především návštěvnický zážitek a zdvojnásobuje výstavní plochu Kistefosu.

řeka randselva teče pod moderním muzeem se zkroucenou strukturou

Jednoduchou změnou objemu budovy lze most zvednout ze spodního zalesněného břehu řeky na jihu do svahu na severu. Jako souvislá cesta v krajině slouží obě strany budovy jako hlavní vchod. Od jižního vstupu přecházejí návštěvníci 16 m dlouhý ocelový most potažený hliníkem, aby se dostali do místnosti s dvojitou výškou s nerušeným výhledem na severní konec, který je také spojen s 9 m dlouhým mostem pro pěší.

nahoru stočená hliníková konstrukce z budovy na výstavu se skleněnými okny

Dvojitě zakřivená geometrie muzea se skládá z rovných, 40 cm širokých hliníkových panelů, které jsou uspořádány jako stoh knih a mírně se posouvají v pohybu ventilátoru. Architekti také používají stejný princip uvnitř místnosti. Bíle natřené, 8 cm široké dřevěné lamely pokrývají podlahu, zeď a strop jako jednotné pozadí pro krátkodobé norské a mezinárodní výstavy Kistefos z obou směrů.

Futuristický design pro moderní muzeum

žena se dívá z okna v interiéru muzea

Na severním konci je skleněná stěna od podlahy ke stropu s panoramatickým výhledem na celulózku a řeku na vrchol. To také tvoří pás střešních oken o šířce 25 cm. Zakřivený tvar skleněných oken vytváří tři nezaměnitelné galerie z rozmanitosti denního světla. První je široká, přirozeně osvětlená galerie s panoramatickým výhledem na severní stranu. Druhá je vysoká, temná galerie s umělým světlem na jižní straně, zatímco mezi nimi je sochařský prostor se zkrouceným kusem střešního světla.

zkroucený interiér v bílé barvě navržený pro moderní muzejní zvrat v Norsku

Možnost rozdělit, rozdělit nebo sloučit prostor galerie také z tohoto důvodu vytváří flexibilitu pro umělecký program Kistefo. Skleněné schodiště také vede do spodní úrovně muzea na severním břehu, kde se hliníková spodní část budovy stává stropem sklepa a toalety.

zkroucené moderní muzeum pro výstavu umění v norském Waltu jako říční most

Po mnoha letech plánování a vývoje je Christen Sveaas nadšený z otevření tohoto krásného nového prostoru. To umožnilo komunitě rozšířit svou práci o přední současné umělce. To umožnilo hostitelům přivítat více návštěvníků než kdy dříve. Cílem je tedy učinit z Kistefosu nepostradatelnou kulturní destinaci s prvotřídním programem pro dočasné výstavy v sochařském parku. Především to bude moci doplnit bohaté průmyslové dědictví místa.

*Web architektů

futuristický design uprostřed lesa mezi dvěma břehy řeky

zkroucený půdorys moderního muzea poblíž Osla3D plán a půdorys moderního muzea poblíž Osla